Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Οι ευθύνες του Δήμου Ασπροπύργου για την εγκατάλειψη των συνοικισμών


Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ο εκπρόσωπος των κατοίκων των Νεοκτίστων αφού περιέγραψε την άθλια εικόνα του συνοικισμού έκλεισε λέγοντας πως έχει καταντήσει η χειρότερη περιοχή του Ασπρόπυργου. Η άμεση απάντηση του Δημάρχου κ. Μελετίου ήταν πως τα Νεόκτιστα δεν είναι ο χειρότερος οικισμός αλλά ο 2ος μετά τη Νέα Ζωή!!! Δυστυχώς εν έτει 2011 και λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, σε έναν από τους πιο πλούσιους δήμους της χώρας γίνεται αυτός διαγωνισμός «ασχήμιας» ανάμεσα στις γειτονιές της πόλης. Εκεί ακριβώς είναι και η ρίζα όλων των προβλημάτων. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έχει γίνει ο μαγνήτης σε «χίλια μύρια προβλήματα».

Τα Νεόκτιστα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Το ποτήρι της δίκαιης οργής έχει ξεχειλίσει και ο ξεσηκωμός των κατοίκων ήταν αναπόφευκτος. Στόχος είναι μόνο η προστασία της ζωής τους απέναντι σε αυτούς που είτε αδιαφορούν είτε την επιβουλεύονται. Ληστείες, ξυλοδαρμοί, οπλοχρησίες, μπάζα, σκραπ, τρωκτικά, σκουπίδια, τοξικά, φωτιές, τροχαία, είναι λίγα από αυτά που αποτελούν πλέον την δυσβάσταχτη καθημερινότητά τους. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Προσπαθούμε ως αντιπολίτευση να ελέγξουμε την Δημοτική Αρχή για τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ευθύνες της. Καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις για να δοθούν άμεσες κι εφικτές λύσεις. Η κατάσταση όμως είναι τόσο έκρυθμη και το πρόβλημα τόσο σοβαρό που χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα από όλους. Το κενό που έχει δημιουργήσει η πολύχρονη απουσία του Δήμου πρέπει να καλυφτεί άμεσα, επιτακτικά και αποτελεσματικά από όλους τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας.  Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως μας ενδιαφέρει η αντιμετώπιση των παρανομιών και όχι ποια είναι η καταγωγή των παρανομούντων. Είναι τεράστιο θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνο οι υπεύθυνοι και σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα αυτοδικίας. 

Ο Δήμος Ασπροπύργου εισπράττει αντισταθμιστικά τέλη με σκοπό να «ανακουφίσει» τις περιοχές και τους κατοίκους που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των 2 αυτών δραστηριοτήτων. Τα έσοδα του Δήμου μόνο τα 2 τελευταία χρόνια (2009 και 2010) από τα αντισταθμιστικά τέλη ήταν: από τη Χωματερή 3.700.000 ευρώ (1.500.000 και 2.100.000), από τα Διυλιστήρια:  5.100.000 ευρώ (1.700.000 και 3.300.000), ΣΥΝΟΛΟ: 8.800.000 ευρώ. Βεβαίως μπροστά στις συνέπειες που έχει υποστεί η περιοχή μας, τα χρήματα είναι ελάχιστα. Όμως μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό το οποίο είναι αντισταθμιστικό, δηλαδή πρέπει να επενδύεται στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, ειδικά σε έναν οικισμό όπως τα Νεόκτιστα που «υποφέρει» εξ αιτίας τους. Δυστυχώς σήμερα η εικόνα του συνοικισμού είναι τραγική. Η ζωή των κατοίκων εξαθλιωμένη. Τριτοκοσμικές συνθήκες σε δηλητηριασμένο περιβάλλον!!!

ΡΩΤΑΜΕ: Πού και πόσα από αυτά τα χρήματα, τα οποία εισπράττει ο Δήμος πολλά χρόνια τώρα  ως αντισταθμιστικά τέλη, επενδύθηκαν στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου;

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ο Δήμος Ασπροπύργου έχει πάρει πάνω από 3.000.000 ευρώ για έργα σε περιοχές τσιγγάνων. Μεταξύ των οικισμών που χαρακτήρισε ως περιοχές τσιγγάνων είναι και τα Νεόκτιστα!!!

ΡΩΤΑΜΕ: Γιατί ο Δήμος προσδιόρισε τα Νεόκτιστα ως περιοχή τσιγγάνων όταν οι μόνιμοι και «νόμιμοι» κάτοικοι τσιγγάνοι είναι ελάχιστοι; Γιατί ανέλαβε αυτές τις δεσμεύσεις; Γιατί ατύπως αποδέχτηκε την αυθαιρεσία και τις καταπατήσεις; Ποια έργα έγιναν με αυτά τα χρήματα στα Νεόκτιστα και με ποιο πραγματικό κόστος;