Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Οι ευθύνες είναι δεδομένες. Το βασικό ερώτημα όμως είναι τι γίνεται τώρα


Με αφορμή την διάχυτη ανησυχία των εργαζομένων στο Δήμο Ασπροπύργου για την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας τους (ακούγανε διάφορα το τελευταίο διάστημα - έβλεπαν τα υπέρογκα χρέη του Δήμου) ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Μελετίου στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο .

Αντί απάντησης επί του συγκεκριμένου θέματος δεχθήκαμε επίθεση για κινδυνολογία κλπ.

Όταν του είπαμε πως ο Νόμος λέει ότι υποχρεούται ο Δήμος να έχει ανά πάσα στιγμή στα ταμεία του τη μισθοδοσία τουλάχιστον 2 μηνών και στο τέλος του 2010 το ταμειακό υπόλοιπο δεν επαρκούσε, τότε ακολούθησε ΣΙΩΠΗ.

Καταθέσαμε μάλιστα πρόταση να ζητηθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπάρξει ειδική κωδικοποίηση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστούν απόλυτα οι μισθοί των εργαζομένων. Κι εκεί δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Πριν περάσουν όμως λίγες μέρες, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Μελετίου, αφού ξέχασε τα περί κινδυνολογίας, παραδέχτηκε τελικά πως έχει πρόβλημα να καταβάλει μισθούς και δώρα Πάσχα!!!

Η εξήγηση που έδωσε είναι πως ευθύνονται οι περικοπές στα έσοδα του Δήμου λόγω μνημονίου. Αυτό είναι ένα γεγονός αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια. Δυστυχώς για όλους μας πολύ πριν από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, είναι γνωστό ότι στην πόλη μας προϋπήρχε ένα άλλο δυσβάσταχτο βάρος: τα υπέρογκα χρέη του Δήμου.

Δείτε τα χρέη μερικών γειτονικών δήμων στις τράπεζες σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. «Πρωταθλητής» πανελλαδικά είναι ο Δήμος Ασπροπύργου. Στους πίνακες δεν περιλαμβάνονται τα χρέη προς προμηθευτές, εργολάβους, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία

ΔΗΜΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
ΧΡΕΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ
Ασπρόπυργος
41.738.337
1505
Περιστέρι
37.984.492
275
Αιγάλεω
11.089.545
150
Χαϊδάρι
6.499.000
140
Ελευσίνα
5.498.837
184



Για να έχετε μια ελάχιστη εικόνα της οικονομικής ασφυξίας, τα προβλεπόμενα έξοδα του Δήμου Ασπροπύργου - μόνο για να πληρώσει μισθούς, χρέη, δάνεια, λειτουργικές δαπάνες - για το 2011 είναι περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ. (χωρίς να δώσει ούτε 1 ευρώ για έργα και αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων δηλαδή για παράδειγμα να κλείσει μια λακκούβα)

ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
18 εκατομμύρια ευρώ
ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΛΠ
14 εκατομμύρια ευρώ
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
6,5 εκατομμύρια ευρώ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΔΙΑΦΟΡΑ
2,5 εκατομμύρια ευρώ
ΧΡΕΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΩΝ
14 εκατομμύρια ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ
55 εκατομμύρια ευρώ

Στον απολογισμό του 2010 βεβαιώθηκαν έσοδα 55 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν εισπράχθηκαν όλα. Το 2011 έχοντας υπέρογκα έξοδα και χρέη  και από την άλλη πλευρά τα έσοδα να μειώνονται λόγω περικοπής των κρατικών πόρων, αλλά και της οικονομικής άπνοιας που προκαλεί πτώση των ιδίων εσόδων ήταν βέβαιο πως ο Δήμος δεν θα καταφέρει να καλύψει ούτε τις ανελαστικές υποχρεώσεις που έχει, όπως τις περιγράψαμε πιο πάνω, ούτε βέβαια τις αυξημένες ανάγκες της πόλης και των πολιτών.

Αυτά ήταν όλα γνωστά εδώ και καιρό! Ειδικά στη Δημοτική Αρχή!
Ήταν γνωστά όταν μοίραζε υποσχέσεις για προσλήψεις και έργα!

Δυστυχώς τώρα γίνεται πλέον αντιληπτό σε όλους με τον πιο οδυνηρό τρόπο η επιχειρησιακή ανετοιμότητα και η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα χρέη και στις τεράστιες δαπάνες που η ίδια δημιούργησε. Οι δικαιολογίες και οι υπεκφυγές ότι παρέλαβαν χρέη από τον προηγούμενο Δήμαρχο αφορούν μόνο τα εσωκομματικά τους και όχι την πόλη.

Οι ευθύνες είναι δεδομένες. Το βασικό ερώτημα όμως είναι τι γίνεται τώρα:
Θα προσφύγει σε νέο δάνειο; Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων;
Τι θα γίνει με την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και όλων των υπηρεσιών;
Τι θα γίνει με την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της πόλης;
Τι θα γίνει με την εκτέλεση των έργων που εκτελούνται ή προγραμματίζονται;

Ας δώσει τις απαντήσεις στους πολίτες του Ασπρόπυργου. Απλώς εμείς του θυμίζουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν 10 μέρες για τα οικονομικά του Δήμου με βαρύγδουπο τίτλο: «Ο Δήμος πορεύεται με εκπληκτική επιτυχία»!!!